България
България
+359 878 701 577 Пон - Пет 09:00 - 17:00 ул. "Иван Момчилов" 4а, гр. Горна Оряховица
Високи
стандарти
Иновативен
дизайн
Направи Запитване

ОТОПЛЕНИЕ НА ПЕЛЕТИ

Затопляйте устойчиво и удобно

Дървото е не само естествено възобновяемо гориво, но и най-доброто решение за надеждно и устойчиво топлоснабдяване. Пелетите са най-удобната версия на естествено регенериращият се енергиен източник. Фините стърготини и прах, получени при обработката на дървесина в дъскорезниците, се компресират при високо налягане, за да се получат малки дървесни цилиндри, които са идеални за горене. Те се характеризират с високо енергийно съдържание, отлична калоричност и екологично изгаряне.

10 причини: Защо да се отопляваме с пелети?

1. РЕНТАБИЛНОСТ

Всички искаме да спестим пари що се отнася за отопление. Цената на пелетите остава стабилна през последните няколко години и тази тенденция ще се запази в бъдеще – според проучване на EPC (European Pellet Concil). Пелетите са лесни за намиране и снабдяване, не е необходимо да се купуват на куп, но цената в насипно състояние или при поръчки на голямо количество може да ви осигури добра отстъпка. 

2. ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТО ОТОПЛЕНИЕ

Пелетите са възобновяем източник на гориво и имат много по-малко въздействие върху парниковия ефект, отколкото техните аналози. Много проучвания гласят, че произведеният кислород през жизненият цикъл на едно дърво е почти изцяло равен на възглеродните съединения, които се отделят при изгарянето му. Пелетите сами по себе си представляват дървесен отпадък от дървообработващите производства – стърготини, тоест не се хаби допълнителен ресурс за направата им. Пелетните уреди са идеално решение за екологично отопление, те изхвърлят минимално количество прах, дим и имат високо КПД.

3. ЛЕСНА ЗА ИНСТАЛИРАНЕ И ПОДДРЪЖКА

Пелетните камини са лесни за инсталиране и повечето домове със съществуващ комин или димоходна система могат лесно да я свържат. Веднъж инсталирани, те изискват минимална поддръжка, тъй като всичко, което трябва да направите, е да пълните бункера за пелети на всеки няколко дни и след това да почиствате пепелта.

4. ЛЕСНА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ

Нашите пелетни камини ви дават възможност да контролирате температурата, количеството на пелетите и входящият въздух, дневен и нощен режим и т.н. – всичко това с няколко клика.

5. КОМФОРТ И ТОПЛИНА

Разнообразната ни гама дава възможност да избирате между пелетни камини за една, две стаи или да бъдат интегрирани като част от системата за топла вода – централно парно, когато са снабдени с водна риза. Котлите ни са снабдени с голям бункер за пелети, които позволява голяма автономност и комфорт. 

6. БЕЗОПАСНО И УДОБНО

Най-голямото предимство на пелетните камини е тяхната безопасност. Те могат да бъдат поставени близо до стени, тъй като осигуряват минимално нагряване на тялото. 

След като напълните бункера и включите уреда, пелетите автоматично се подават в горивната чашка. Достатъчно безопасно е да оставите печка на пелети да гори, докато сте навън – тя ще поддържа огъня докато има пелети. 

7. НАЙ-НОВИ ТЕХНОЛОГИИ

Важна причина за силният интерес към пелетните уреди е интегрирането на съвременни технологии. Можете да програмирате печката да се включва по различно време с таймери или да настроите седмичен график, всичко спрямо нуждиде на вас и вашето семейство. Можете да я настроите например половин час преди да се приберете да се включи, така че да е приятно и топло, когато влезете в къщи.

8. СТИЛЕН ДИЗАЙН

Естетиката на пелетните ни камини е нещо, което само по себе си може да ви убеди да инвестирате в такава за вашия дом. Горди сме да ви представим великолепните дизайни на VERSO, които ще се впишат във вашия дом и ще осигурят уникална фокусна точка във всяко помещение.

9. „ЖИВИЯТ ОГЪН“

Атмосферата, която създава истинският огън в дома се свързва с уют и гостоприемство. Нашите камини ще ви разкрият прекрасна панорамна гледка към играта на пламъците.

10. КПД

Камините и котлите на пелети имат по-висок коефициент на полезно действие „КПД“ в сравнение с работещите на дърва и въглища, което обяснява високата им енергийна ефективност. Енергийната ефективност на всички пелетни уреди VERSO е клас А+.

Като заключение можем да обобщим, че отоплението на пелети е екологично чисто, ефективно, с високо КПД, с ниски нива на агажираност и рентабилно с дългосрочен план!

Как да избера качествени пелети?

Всички пелетни камини горят дървесни пелети клас А1.

През 2010 година ЕС въвежда единен стандарт за качество при дървесни пелети за отопление (EN 14961-2). Този стандарт засяга параметри като дължина на гранулата, диаметър, пепел, съдържание на влага и др. С приемането на този стандарт за качество се въвежда и сертификат за ЕС Enplus, който е предназначен за пелети, използвани за битова употреба. При покупката на пелети можете да следите за маркировка или лого на някой от двата сертификата.

Основните параметри, на които едни пелети трябва да отговарят за да попадат в графата А1 са следните:

  • съдържание на остатъчна влага < 10%
  • съдържание на пепел < 0.7%
  • калоричност на пелетите > 4.7 kWh/kg
  • съдържание на сяра < 0.03%
  • плътност > 600 kg/м3

Съвет: Преди да закупите голямо количество пелети, вземете само няколко чувалчета и изпробвайте за ден, два или седмица. В този период можете да прецените качеството и съвместимостта с вашият уред.

BG