България
България
+359 878 701 577 Пон - Пет 09:00 - 17:00 ул. "Иван Момчилов" 4а, гр. Горна Оряховица
Високи
стандарти
Иновативен
дизайн
Направи Запитване

ОТОПЛЕНИЕ НА ДЪРВА

КАК ДА СЕ ОТОПЛЯВАМЕ С ДЪРВА?

Отоплението на дърва е широкоразпространено, те са достъпен и възобновяем енергиен ресурс. 

Основна причина при избора на камина на дърва е цената и независимостта от енергийните компании. Добре планираното отопление на помещенията спестява енергия. Огъня от класическата камина на дърва е едно от малките удоволствия в живота. Разбира се, че е клише, но това не го прави по-малко вярно. 

 

9 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА

1. Често в медиите се засяга темата за лошото качество на въздуха. Този въпрос касае всички хора и е важно да поемем отговорност. За това никога не изгаряйте:
– пластмаси, гланцирана хартия, боядисано или обработено дърво, фолио, ПДЧ, домакински боклук, шперплат, парцали и други съдържащи синтетични елементи отпадъци.
Тези предмети отделят във въздуха токсични химикали, които могат да навредят на вашето здраве и това на околните. Освен това могат да образуват шлака в камината и/или комина, която се чисти трудно и може да повреди работата на уреда ви.

2. Разцепете дървата си за огрев
Дървата се съхраняват нацепени и подредени. Дървото изсъхва от повърхността навътре, така че неразцепеният дървен материал изсъхва много бавно. Колкото повече повърхност се проветрява, толкова по-бързо ще изсъхне. 

3. Изгаряйте само сухи дърва за огрев
Времето, необходимо на прясно цепената дървесина, за да изсъхне напълно, ще варира в зависимост от вида дървесина, нейната дебелина и времето, но в общият случай е необходима поне 1 година. Пукнатините в краищата на дървото са индикация, че то е изсъхнало и готово за изгаряне. Можете да тествате дали дървото е напълно сухо, като ударите две парчета заедно, трябва да се отделят трески.

Недоизсъхналите или влажни дърва за огрев осигуряват по-малко топлинна енергия при изгаряне и отделят повече дим и допринасят за натрупването на креозит в комина. (виж тема “ПРОБЛЕМИ С КОМИНА”)

4. Съхранявайте дървата навън
Нарежете, цепете и подреждете дървата за огрев на място, защитено от атмосферните влияния, но не покривайте изцяло с найлон, важно е да има циркулация на въздух между тях. Ако ги съхранявате в затворено помещение, то трябва да бъде добре вентилирано.

5. Съхранявайте само малко количество дърва във вашия дом.
Внасянето на големи количества дърва за огрев в дома за „предварително изсушаване“ е контрапродуктивно и може да освободи излишната влага в стаята. 

6. Разплаване

Преди да запалите камината е важно да почистите пепелта от скарата и пепелника. Следва да отворите клапите за първичен и отпадъчен въздух. Използвайте по-малките дървени парчета “разпалки” и хартия. Смачкайте хартията и около нея наредете разпалките. След това сложете успоредно едно на друго две нацепени парчета дърво. Запалете хартията и когато тя се разгори, затворете вратата. Клапата за първичният въздух можете да затворите, щом огъня обхване цялата горивна камера.  Предназначението на разпалването е да подгрее стените на горивната камера, кюнците и комина за да се създадат условия за стабилен огън.

7. Правилно изгаряне
В правилно работеща камина се наблюдават пламъци, които превръщат дървесината в жар. В горивната камера няма пушек, стъклото и огнеупорните тухли (ако има такива) остават сравнително чисти, а не черни. Не се наблюдава тлеене. Ако забележите някои от изброените: почистете камината, уверете се, че горите сухи дърва и проверете комина.

8. Зареждане
Зареждането с повече, по-малки парчета дърво на кръст е подходящо ако се нуждаете от бързо и интензивно затопляне на дома.  За постигане на по-дълготраен ефект, след разпалване подредете по-големи дървета успоредно и по-плътно, така изгарят постепенно отвън навътре. Никога не претоварвайте камината, всеки уред има описан в гаранционната книжка максималното допустимо количество гориво. 

9. Оставете огъня си да угасне през нощта
За да намалите нивото на замърсяване се препоръчва да не изгаряте остатъците в горивната камера форсирано, оставете камината да изгасне сама, като намалите входящият въздух. Това ще ви спести малко дърва и ще помогне на печката и комина ви да останат по-чисти за по-дълъг период от време. 

Не изгаряйте отпадъци!

Изгарянето на боклук в домашни условия води до силно замърсяване на въздуха. Отделените химични съединения влияят на вас, на околните, на храната и почвите, на животните и цялата заобикаляща ви природа! 

BG